Foto: Roberto Borgen

Gudløs Torsdag er kommet til Århus!

I Kultur, Nyheder af Anders Stjernholm

På Teater Svalegangen torsdag den 9/11 mødte 60 århusianere op til en udsolgt aften med foredrag og comedy.

Foto: Roberto Borgen

Foto: Roberto Borgen

På scenen var naturligvis Ateistisk Selskabs formand og komiker Anders Stjernholm, som styrede aftenens gang. Derudover kom religionhistoriker Jens-André Herbener, som gav publikum øget indsigt i Martin Luther, som Jens-André uden omsvøb kalder en kvindehadende antidemokrat. Selv når man måler reformationens fader efter datidens standarder, var han intolerant, hadfuld og på ingen måde et forbillede for senere tiders udvikling. Når nutidens politikere, teologer og sågar dronningen tilskriver Luther noget af æren for udviklingen af demokrati, tankefrihed eller menneskerettigheder, er det som at tilskrive Hitler æren for FNs dannelse, mener Herbener. Ganske vist var Hitler en del motivationen for FN – med det var ingenlunde hans intention. På samme måde er nutidens samfund ikke et Luther ville have ønsket.

Dernæst fortalte Simon Ørregaard og Anette Blach om deres oplevelser som Jehovas Vidner, og hvordan det var at give slip på troen og det sekteriske samfund. De er henholdsvis formand og næstformand for foreningen Eftertro, som er blevet skabt netop med det formål at hjælpe mennesker i den situation. Eftertro vokser støt for tiden med stor tilslutning til deres uformelle kaffemøder, hvor alt fra eks-muslimer til tidligere Scientologer vender tanker om verden og eksistensen med tvivlende kristne og andre, der ønsker at kunne tænke frit.

Foto: Roberto Borgen

Foto: Roberto Borgen

Endelig kom komiker Michael Schøt, kendt fra blandt andet Schøtministeriet forbi og leverede med sit skarpe hoved og drengede charme et stand-up show om religion og samfund.

Til sidst stod den på en rask islam-quiz, hvor vi gætter på den rette sunni-islamiske levevis med udgangspunkt i den efterhånden notoriske hjemmeside www.islamsvar.dk.

En hurtig uvidenskabelig undersøgelse blandt de fremmødte viste, at aftenen var en succes – så vi gør det igen! Den 18. januar vil der endnu engang blive afholdt Gudløs Torsdag på Teater Svalegangen. Program følger så snart det er på plads.