udmeldelse.dk - Ateistisk Selskab

Udmeldelse.dk – Sig Det Videre

I Nyheder af Anders Stjernholm

I denne uge – og de to kommende uger – kører Ateistisk Selskab endnu et fremstød for at oplyse folk om www.udmeldelse.dk’s eksistens. Vi har fået lidt mønter på kistebunden igen og kan derfor søge at få budskabet om en hurtig, gratis og sikker udmeldelse af folkekirken ud til flere.
Der er tilsyneladende mange, der faktisk ikke ønsker at være medlem af folkekirken. Ifølge kirkens egne undersøgelser fra Center for Kirkeforskning drejer det sig om hverandet myndige medlem. I 2013 svarede kun 48 procent af medlemmerne “ja” til spørgsmålet: “Forestil dig, at alle medlemskaber af folkekirken blev annulleret, ville du så aktivt melde dig ind igen?”.
Selv da en af folkekirkens biskopper fik enetaletid på TV til at fortælle om biksens fortræffeligheder, kunne vi se en stærk stigning i brugere på siden.

Årsagen til den spøjse formulering er, at det drejer sig om den specifikke situation, hvor et flertal i folketinget stemmer for at fjerne kirkeskatten. I så fald skulle folkekirken selv indsamle sine medlemskontingenter, og hvis det var tilfældet skulle man genindmeldelse sig – eller i hvert fald tage stilling til en regning på 0,5 til 1,3 procent af sin løn. Det ved kirken godt ikke er det samme som et medlemsskab, der betales over skatten, og som de færreste skænker en tanke.

Da vi første gang gik ud med udmeldelse.dk i foråret 2016 var den en omgående succes. Første måned blev 3.000 udmeldt, og tempoet lige siden har afhængt af, om folk husker at minde hinanden om denne spøjse institution, “folkekirken”, og om, hvordan forglemmelse fra ufrivillige medlemmer tillader dens mastodontiske størrelse. For det kræver blot påmindelse. Selv da en af folkekirkens biskopper fik enetaletid på TV til at fortælle om biksens fortræffeligheder, kunne vi se en stærk stigning i brugere på siden. Flere hundreder meldte sig ud, mens biskoppen talte. Selv da Johannes – hovedrollen i Herrens Veje – talte om udmeldelse.dk og den velspillende Lars Mikkelsen talte dunder om troen og kirkens fortræffeligheder, var reaktionen fra mange “nå ja, den udmeldelse må jeg lige få klaret”.

Siden marts 2016 har 32.500 i skrivende stund brugt tjenesten, som kun tager ét minut. Denne fordel har gjort, at vi nu har søgt biografpublikummet med vores budskab. Når reklamerne kører, og du risikerer at være igennem slikket inden de slutter, minder vi dig om, at mobilen kan bruges til en overskuelig opgave. Med et kort spot, der blot minder dig om, at du kan melde dig ud af folkekirken, mens du venter. På YouTube kan filmen ses i sin fulde ét minuts længde, hvor vi kort forklarer, hvad kirkens penge bliver brugt på.

Det handler i høj grad om, hvad du som samfundsborger synes, at fælleskabets penge – vores fælles ressourcer – skal bruges på.

Det betyder naturligvis ikke, at udmeldelse af folkekirken kun handler om penge i form af din personlige økonomi. Nej, det handler i høj grad om, hvad du som samfundsborger synes, at fælleskabets penge – vores fælles ressourcer – skal bruges på. Usandsynlige fabler og middelalderlige ritualer? Eller noget andet? Bemærk, at vi ikke siger hvad, for det er op til dig. Ateistisk selskab foreslår bare noget andet end overtro og forældede værdier. Vi kan finde på bedre måder at minde hinanden om de gode og rigtige ting. Vi kan skabe bedre fejringer af livets store øjeblikke.

Udmeldelse.dk er i sig selv blot et værktøj. Og vi tillader os at pege på det, for vi kan se, at der er mange, der ønsker at bruge dette værktøj. De glemmer blot deres ønske, fordi kirken er en eftertanke. Vi håber, at I vil bemærke kampagnen, og hvor nemt det altså kan gøres, hvis man føler sig sikker i sin sag. Og ikke mindst at I vil sige det videre.