Boganmeldelse: Ahmed Akkari – Mod til at tvivle

I Debat, Kultur af Anders Stjernholm

Ahmed Akkari blev berømt for sin medvirken til Mohammedkrisen. Sammen med andre imamer rejste han Mellemøsten rundt og forværrede situationen ved at opildne til had mod Jyllands-Posten, islamkritikere og Danmark. Det er også hans egen vurdering. For han blev senere kendt for at undskylde for sin rolle i krisen. Han undskyldte personligt til Kurt Westergaard og enhver anden, der ville tage imod ham. Siden drog Akkari til Grønland, hvor han arbejdede som skolelærer.

Det er her, at denne bog tager sit afsæt. ”Mod til at tvivle” handler om Akkaris oplevelser i Grønland, hvor han gradvist overgik fra islamist til… ja, hvad end han er i dag. Her kunne jeg give mit bud, men en af bogens store styrker er, at man som læser spændt følger med i, hvor Akkaris filosofiske vandring tager ham hen. Derfor vil jeg ikke spoile noget.

Men Akkaris rejse er spændende og imponerende. Og han fortæller den, med hjælp fra Lars Hvidberg, i en utrolig detaljegrad, som gør, at man som læser mærker hvert et mentalt skridt. Konstant under læsningen kunne jeg se parallellerne til medlemmerne i Eftertro, som ligeledes har gennemgået sådan en proces. På samme måde som personerne i min bog Eftertro, redegør Akkari for skridtene på rejsen – bare på 280 sider i stedet for 15. Den detaljerigdom byder både på de saglige argumenter imod hans tidligere religiøse overbevisning og de følelsesmæssige, som i Eftertro-erfaringerne har vist sig at være lige så vigtige.

Det er især en dannelsesrejse ud i filosofien og sociologiens verden, som Akkari egentlig kendte i forvejen – men dengang havde han læst ordene som en fundamentalist. Da han læser dem igen som en mere åbensindet kritisk tænker, byder de ham helt andre perspektiver på verden og eksistensen. At opleve hvorledes fjernelsen af en religiøs tåge byder på et skarpere, gladere sind, gør bogen her til noget af det mest opløftende, jeg har læst.