Folketingmedlemmers kirkegang - Ateist
Christiansborg

Folketingmedlemmers kirkegang

DEN KIRKELIGE FEJRING AF DEMOKRATIET VED FOLKETINGETS ÅBNING ER MALPLACERET

Ved Folketingets åbning hører gudstjeneste stadig i 2021 til traditionen. De fleste af Danmarks lovgivere bænkes i et af Guds mange huse, og lytter til kristne opbyggelige ord og toner.

Tilknytningen til Folkekirken har været konstant vigende i årtier, og er nu nede på 73% af befolkningen. Danskerne er de mindst troende i Europa, kun overgået af Estland (sjovt nok stedet hvor Dannebrog i 1219 skulle været dalet ned fra himlen).

Det understreger det absurde – og i virkeligheden det udemokratiske – i at kristendommen stadig har denne særstatus i vores samfund. Det er en anakronisme, og helt ærligt et religiøst slør for en national identitetsmarkør.

Kristendommen er uden tvivl en vigtig del af Danmarks historie. Men de humanistiske værdier vort samfund bygger på i dag, er ikke kristne. Demokrati, ligestilling og åndsfrihed er værdier som kirken har modarbejdet konsekvent. Derfor er denne årlige manifestation et etisk problem, da den fastholder den falske myte om kristendommens betydning og moralske overlegenhed.

Men der er andre konsekvenser af denne skævhed i forhold til kirkens samfundsmæssige særstatus, som er langt mere konkrete end symbolske.

Det gælder Folkekirkens adgang til folkeskolen. Det gælder kirkens ret til selv at udskrive skat. Det gælder kirkens undtagelse fra ligestillingsloven og ret til at diskriminere seksuelle minoriteter. Listen er lang.

Derfor markerer AS hvert år det absurde ved gudstjenesten som en del af den officielle folketingsåbning. Humanistisk Samfund har forsøgt at få deres åbningsceremoni med som en del af del af programmet. Dette er blevet afvist uden anden begrundelse end hensynet til traditionen.

Som altid var AS i går til stede sammen med ca. 40 andre gæster, hvoraf jeg kunne spotte ca. 10 folketingsmedlemmer. Her bliver der sunget et par sange og holdt et par taler med perspektiv på denne demokratiets festdag.

Ateistisk Selskab ønsker alle et godt politisk år. Lad os støtte alle de sekulære kræfter hvor end de findes.

/ Simon Nielsen Ørregaard, formand

Mest læst

Kategorier
Seneste nyt

Nyt på ateistisk selskab

Støt Ateistisk Selskab

Hjælp os med at få større frihed for religion

MobilePay
78472

Testamente

Vi søger kontinuerligt støtte til at drive foreningen videre. I denne forbindelse er det muligt for alle bidragsydere at donere arv gennem oprettelse af testamenter. Den juridiske virksomhed Dokument 24 tilbyder alle vores bidragsydere at oprette gratis testamenter, når der doneres til Ateistisk Selskab. Oprettelsen af testamenter foregår online, og Dokument 24 hjælper gerne med at besvare spørgsmål på telefonen eller pr. mail. Det koster ikke noget at være i dialog med virksomheden.

Vi går en gud videre

Postadresse

Ateistisk Selskab
Peter Bangs Vej 169, 1. mf
2500 Valby

Mail:
info@ateist.dk

© Alle rettigheder reserveret