Ny hjemmeside om de mørke og gemte sider af Luther

I Debat, Kultur, Nyheder af Per Bressendorff

I år er det 500 år siden, Martin Luther startede reformationen. Det fejres af folkekirken og det officielle Danmark med dronningen i spidsen. Men er Martin Luther overhovedet værd at fejre? Er du ateist, humanist eller blot sekulært indstillet, må svaret nok være nej.

Martin Luther var på mange måder en rabiat hadprædikant, der dæmoniserede stort set alt og alle, der var uenige med ham. Han slog til lyd for død eller dødsstraf over paver, hekse, muslimer, gudsbespottere, oprørere, utro ægtefolk, prostituerede, homoseksuelle, hustruer, der sagde nej til sex m.fl. Det hører man dog ikke meget om, når folkekirken og dens støtter promoverer reformationsfejringen. Det er dog ikke altid af ond vilje, nogle ved bare ikke bedre.

Martin Luther var på mange måder en rabiat hadprædikant, der dæmoniserede stort set alt og alle, der var uenige med ham.

I den danske offentlighed får vi nemlig ofte præsenteret et glansbillede af Martin Luther. Ikke blot var han helten, der foretog et generalopgør med den katolske pavekirke. Han blev også kilde til alle mulige fremskridt. Ifølge en del lagde han endda de første grundsten til moderne demokrati, frihed, lighed og adskillelse af kirke og stat.

Problemet er blot, at billedet i nogle tilfælde er ensidigt, i andre tilfælde regulær historieforfalskning. Og billedet er primært malet af lutheranere, hvad enten de er præster, universitetsansatte teologer eller politikere med rødder i folkekirken.

Der er derfor behov for at trække de mørke og gemte sider af Martin Luther og reformationen frem i lyset og tegne et modbillede. Dermed kan vi komme nærmere et mere retvisende og dækkende billede af Martin Luther og reformationen.

Det er baggrunden for, at vi har lavet hjemmesiden www.luther-2017.dk, der præsenterer et stort udvalg af stærkt problematiske Luther-citater, der viser hans had til jøder og muslimer, hans nedvurdering af kvinder og hans afvisning af frihed og demokrati.

Indholdet om Martin Luther på hjemmesiden er baseret på Jens-André Herbeners Luther – Antidemokrat og statsidol, der udkommer i dag, og på Frederik Stjernfelts Syv myter om Martin Luther. Begge bøger indeholder talrige Luther-citater, hvoraf en del optræder på hjemmesiden.

Snart vil hjemmesiden blive suppleret med oplysninger og citater, der kaster lys over nogle af reformationens og lutheranismens dystre konsekvenser i Danmark, men også i fx Nazi-Tyskland.

Gå ind på Luther-2017.dk her.