skoletjeneste

FORSIDE // Skoletjeneste

Skoletjeneste

I gennem flere år har Ateistisk Selskab været indbudt af folkeskolen til at holde foredrag om ateisme i forbindelse med kristendomsundervisningen i udskolingen (7.-9. klasse).

Det har grebet om sig, så vi nu kan tilbyde folkeskolen, gymnasiet, hf og andre interessegrupper den service i de fleste større byer i Danmark. Vi skal dog gøre opmærksom på, at foreningen består af frivillige, ulønnede medlemmer og ikke altid er i stand til at deltage i dagtimerne, men vi gør vores bedste. Vi kan dog altid tilbyde telefon- og Skype-interviews efter aftale, og vi besvarer alle mails.

Vi tilbyder det gratis for at fremme forståelsen for, hvad ateisme egentligt er, og modvirke de misforståelser, der er fremkommet igennem årene. Vi missionerer ikke, det lader vi andre om, men vi deltager gerne i en åben debat om religion i alle afskygninger.

Vi har fremstillet et skolehæfte med titlen ”TRO eller ikke TRO”, der er målrettet udskolingen, men også er populært blandt gymnasielærere. Nederst på denne side kan du se hæftet som pdf, og det er tilladt at downloade det og bruge det i undervisningen. Det kan også bestilles i sæt á 30 stk. + lærervejledning på info@ateist.dk mrk. ”Skoletjeneste”. Både hæfte og forsendelsesomkostninger er gratis.

Det er også muligt at bestille vores folder om konfirmation: ”Er du klar til at blive konfirmeret?”

Vi håber på, at vi med denne tjeneste kan bringe balance i debatten og undervisningen i religion.

Case

HVAD EN SKOLEKLASSE FIK UD AF AT SÆTTE SIG IND I DEN DANSKE STATSRELIGION I DERES EKSAMENSOPGAVE.

Er folkekirken en hellig ko? Af Louise, Emma, Signe, Rikke, Signe og Karina. 9.a Lillerød skole

Det kommer sikkert bag på mange, men det gør det ikke mindre sandt. Vi ved alle efterhånden, at man som medlem af folkekirken betaler en kirkeskat. Så langt så godt. Det, der kom bag på os, er, at alle danskere betaler en ’lille’ del til folkekirken igennem skatten, uanset om man er medlem af folkekirken eller ej. Den lille del bliver til en stor del, nærmere betegnet omkring 780 millioner kroner, som staten giver til folkekirken hvert år ud over kirkeskatten. Dine, vores, alle danskeres penge i princippet. Også selvom Kasper fra Kalundborg har meldt sig ud. Men er det et problem? Er det et problem, at, alle uanset religiøs overbevisning støtter folkekirken? Det religiøse og politiske burde være adskilt i Danmark.

Kirken har efterhånden sat sit præg på vores samfund og er en del af vores historie. Vores samfund bygger ikke længere på de kristne værdier. Vores retssystem er ikke baseret på bibelen, Lars Løkke siger ikke: ”Gud være med Jer”, og kun 2% af medlemmerne af folkekirken kommer i kirke om søndagen. Er religion fortid? Burde vi danskere ikke følge med tiden? Er der nærmere tale om en hellig ko? Folkekirken er, for mange mennesker, noget vi ikke tør eller ønsker at ændre ved. Siden 1200-tallet har kirken været en del af Danmark. Vi har siden 1849 haft folkekirken tæt forbundet med staten, som det smukt er nedskrevet i paragraf 4 i Grundloven. Den er blevet helliggjort, og det problematiske er, at en grundlovsændring kan få folk til at falde ned ad stolene. Helt tomatrøde i hovedet, dirrende tindinger, og man kan næsten forestille sig dem sige: ”Man kan ikke ændre ved Grundloven. Det er Danmarks historie og kultur, som er vigtig at fastholde”.

PDF

Klassesæt Og Materiale

Vi har fremstillet et skolehæfte med titlen ”TRO eller ikke TRO”, der er målrettet udskolingen, men også er populært blandt gymnasielærere. På denne side kan du se hæftet som pdf, og det er tilladt at downloade det og bruge det i undervisningen. Det kan også bestilles i sæt á 30 stk. + lærervejledning på info@ateist.dk mrk. ”Skoletjeneste”. Både hæfte og forsendelsesomkostninger er gratis.

Det er også muligt at bestille vores folder om konfirmation: ”Er du klar til at blive konfirmeret?”

Vi håber på, at vi med denne tjeneste kan bringe balance i debatten og undervisningen i religion.

FAQ

Ofte Stillede Spørgsmål

Ateisme er fravær af tro på en eller flere guder. Men ligesom alle andre kan ateister godt tvivle. En agnostiker tror fx ikke på guder, men afviser ikke muligheden.

Nej. Ateisme er ikke en tro på, at der ikke findes guder. Det er en konstatering af manglende beviser for guder. Ateister er meget forskellige. Vi er kun enige om, at vi ikke tror på guder.

Nogle gør, andre gør ikke. For mange ateister er jul en tradition uden religiøst indhold.

For de fleste ateister er virkeligheden fantastisk og mystisk nok. Men som ateist kan man sagtens forholde sig for eksempel filosofisk eller poetisk til livet.

Vi vil i hvert fald gerne være fri for at vores liv påvirkes af religion. Ateistisk Selskab støtter  menneskerettigheder, og dermed også religionsfrihed.

Ateister forbeholder sig retten til at kritisere dårlige idéer. Kritikken går altså på idéer og handlinger, men ikke på religiøse mennesker som sådan.

Det er igen meget forskelligt. Nogle respekterer også de pårørendes ønsker.

Kristendommen er en vigtig del af dansk historie. Men vores nutidige værdier som demokrati, ligestilling, seksuel frihed, ytringsfrihed og religionsfrihed er det modsatte af kristne værdier. Derfor har kirken også kæmpet imod samtlige.

YouTube

Skoletjeneste på YouTube

Vi arbejder på at lave videoer specielt til skoletjenesten, men de er ikke klar endnu. I ventetiden kan du se nogle af mange andre diskussioner fra arrangementer gennemført af Ateistisk Selskab ved at klikke på knappen herunder.

Støt Ateistisk Selskab

Hjælp os med at få større frihed for religion

Testamente

Vi søger kontinuerligt støtte til at drive foreningen videre. I denne forbindelse er det muligt for alle bidragsydere at donere arv gennem oprettelse af testamenter.

Virksomheden Dokument 24 tilbyder alle vores bidragsydere at oprette gratis testamenter, når der doneres til Ateistisk Selskab. Oprettelsen af testamenter foregår online, og Dokument 24 hjælper gerne med at besvare spørgsmål på telefonen eller pr. mail. Det koster ikke noget at være i dialog med virksomheden.