Afskaf kirkeskatten

I Ateistisk Selskab bliver vi ofte beskyldt for at hade religion og arbejde for at få afskaffet kirkerne. Dette er ikke sandt.

Vi går ind for fuld religionsfrihed.  Vi arbejder udelukkende for, at alle livssyn bliver ligestillet politisk, inklusiv de ikke-religiøse. 

Folkekirken har dog nogle privilegier, som vi gerne vil udfordre. Vigtigst af dem alle er det den eneste forening, der har lov at opdrive kontingent gennem skattesystemet. Selvom nogle siger, at man ”bare kan melde sig ud”, er det en helt enorm fordel for folkekirken, at medlemmerne ikke aktivt skal tage stilling til deres kontigent, når det kører automatisk over skatten. Faktisk erklærer en stor del af medlemmerne (op mod 2.000.000), at de slet ikke ville melde sig ind, hvis dette skulle gøres aktivt.

Mange er overraskede over, hvor meget de reelt betaler til kirken. Den gennemsnitlige kirkeskat er 0,88%. Med en månedsindkomst på 35.000 kr betaler man mere end 3.000 kr årligt.

Kan du bruge pengene bedre? Du kan melde dig ud på udmeldelse.dk.

Folkekirkens budget er større end 8 milliarder. På niveau med Rigspolitiet og Rigshospitalet. I Ateistisk Selskab synes vi, at den automatiske opkrævning af medlemsbetaling til kirken er et urimeligt privilegie. Vi mener, at man aktivt skal vælge hvad man brænder for. Selv melde sig ind i organisationer, og betale sit kontingent. Helt uden statens indblanding. 

Alt i alt er folkekirken ganske enkelt ikke en retfærdig konstruktion. Uagtet om du så er protestantisk  kristen, bør det være åbenlyst. Når vi i Ateistisk Selskab er efter folkekirken, er det altså først og fremmest, fordi vi ønsker lighed. 

Kirkeskatten varierer fra kommune til kommune. Du kan udregne din kirkeskat på kirkeskatberegner.dk.