Afskaf kirkeskatten

I Ateistisk Selskab bliver vi ofte beskyldt for at hade religion og arbejde for at få afskaffet kirkerne. Dette er ikke sandt.

Vi går ind for fuld religionsfrihed.  Vi arbejder udelukkende for, at alle livssyn bliver ligestillet politisk, inklusiv de ikke-religiøse. 

Folkekirken har dog nogle privilegier, som vi gerne vil udfordre. Vigtigst af dem alle er det den eneste forening, der har lov at opdrive kontingent gennem skattesystemet. Selvom man ”bare kan melde sig ud”, er det en helt enorm fordel for folkekirken, at man ikke aktivt skal indmelde sig. Faktisk erklærer en stor del af medlemmerne (op mod 2.000.000), at de slet ikke ville melde sig ind, hvis dette skulle gøres aktivt. Mange bliver også overraskede over, hvor meget de reelt betaler til kirken gennem livet. Den nuværende kirkeskat er 0.88%, hvilket betyder, at man ved en månedsindkomst på 35.000 kr betaler over 3000 kr årligt. (Måske ville du også hellere benytte disse penge andetsteds? I så fald kan du udmelde dig her.

Bl.a. pga kirkeskatten er Folkekirkens budget på over 8 milliarder. Af samme størrelsesorden som både politiet og Rigshospitalet. I Ateistisk Selskab, synes vi, at den automatiske opkrævning af medlemsbetaling til kirken er et urimeligt privilegie. Vi mener, at man aktivt skal vælge at støtte op om de mærkesager, man brænder for – og altså selv melde sig ind, helt uden statens indblanding. 

Alt i alt er folkekirken ganske enkelt ikke en retfærdig konstruktion. Uagtet om du så er protestantisk  kristen, bør det være åbenlyst. Når vi i Ateistisk Selskab er efter folkekirken, er det altså først og fremmest, fordi vi ønsker lighed. Note: Kirkeskatten varierer fra kommune til kommune. Du kan udregne din kirkeskat her. https://www.kirkeskatberegner.dk/)