Begravelse - Ateist

Begravelse uden Folkekirken

Det er ikke vanskeligt, at begrave nogen uden for folkekirkens regi. Og det er heller ikke meget dyrere. På denne side kan du læse mere om, hvad der skal gøres, hvis du skal begrave eller bisætte en person – eller hvis du ønsker at forberede din egen bisættelse eller begravelse. I sidste ende skal du have fat i en bedemand, uanset om afdøde var medlem af folkekirken eller ej, så du kan også skippe teksten og gå direkte til listen over bedemænd nederst på siden. Som efterladt skal man tilgodese både den afdødes ønsker og familiens egne. Som pårørende har man lige så stort behov for en ordentlig begravelse, uanset om afdøde ikke var medlem af Folkekirken og ikke ønskede en begravelse indenfor disse rammer. Alverdens kulturer markerer på forskellig vis de samme fire store livsovergange: fødsel, pubertet, bryllup og død. Det er vigtigt at markere overgangene også for mennesker, der ikke tror på nogen gud og ikke ønsker religion i deres liv. Ateistisk Selskab har igennem flere år fået mange henvendelser vedrørende begravelse. Vi håber at denne gennemgang vil være en hjælp for dig, der overvejer din egen begravelse eller skal til at planlægge en begravelse af en pårørende.

Testamente

Du skal være opmærksom på, at det ofte ikke er nok, at dine ønsker omkring begravelsen er indføjet i dit testamente. Dette skyldes at testamentet ofte først bliver åbnet, efter højtideligheden har fundet sted. Det er derfor vigtigt, at dine ønsker ligger et sted, hvor det vil blive fundet inden højtideligheden. Læg for eksempel dokumentet sammen med dine personlige papirer, når du har udfyldt og underskrevet det. Eller endnu bedre: Giv dine nærmeste besked om, at du har taget stilling og dine ønsker er nedskrevet.
Dokumentet ”Min sidste vilje” kan fås i mange bedemandsforretninger. Dokumentet betragtes som den afdødes tilkendegivelse af, hvordan forløbet efter døden skal være og ikke som en tilkendegivelse af, at det skal udføres af en bestemt bedemand eller en bestemt bedemandsforretning.

Vi søger kontinuerligt støtte til at drive foreningen videre. I denne forbindelse er det muligt for alle bidragsydere at donere arv gennem oprettelse af testamenter. Den juridiske virksomhed Dokument 24 tilbyder alle vores bidragsydere at oprette gratis testamenter, når der doneres til Ateistisk Selskab.

Oprettelsen af testamenter foregår online, og Dokument 24 hjælper gerne med at besvare spørgsmål på telefonen eller pr. mail. Det koster ikke noget at være i dialog med virksomheden.

Hvad koster en begravelse?

Hos en bedemænd bør du altid få et komplet økonomisk overblik vedrørende alle aspekter omkring bisættelsen/begravelsen, herunder udgifter til ceremoni, kirkegård og behandling af dødsboet. Du får ligeledes vejledning om de forskellige økonomiske tilskud, der bidrager til betaling af begravelsesudgifterne.

Prisen på en begravelse kan svinge ganske meget – det afhænger af, hvilke valg de pårørende træffer. Udgifterne kan opdeles i 3 områder:

Udgifter til bedemanden: Køb af kiste/urne, betaling for kisteilægning og rustvognskørsel samt honorar for papirarbejde og ordning af begravelsen.

Udgifter til begravelsesceremonien: Leje af kapel/ceremonilokale, kistepynt og blomster, sanghæfte, honorar til musiker/solist, indrykning af dødsannonce samt udgifter til gravøl eller kaffebord.

Udgifter til kirkegård og gravsted: Betaling for kremering samt køb af gravsted /gravsten.

En billig kistebegravelse koster ca. 12.000 kroner. Billigst er det for en organdonor, som vil kremeres og have sin aske spredt på havet. Her vil det kunne klares for ca. 7.000 kr. (2012). En række økonomiske hjælpeordninger kan betyde, at det ikke kommer til at koste de efterladte noget. De 7.000 kr. omfatter kørsel, kremering, brændingskiste og urne, men ikke hvad der evt. må betales for sejlads (ofte 500,- kr. til en fisker) og heller ikke eventuel ceremoni, blomster etc. Her spiller de lidt højere gebyrer for kremering m.m. for ikke-folkekirkemedlemmer ind.

Bedemænd og begravelsesceremonier

Med hensyn til det praktiske arbejde omkring et dødsfald, er der som oftest brug for en bedemand, der har forståelse for at arrangere bisættelser og begravelse uden religion og respekt for de holdninger og værdier, der ligger til grund herfor. Det er nemt at bruge de eksisterende kapeller, men alle lokaler er mulige + ude i naturen, blot man kan komme til og fra med en kiste på sømmelig vis. Bedemændene her på listen er rummelige og respekterer ikke-religiøse begravelser.

Det er ofte nemmere at blive begravet uden at skulle involvere folkekirken, og man kan få det lige, som man vil have det. Der er ingen indskrænkede åbningstider og nedenævnte forretninger er meget åbne, fleksible og rummelige og har mange års erfaringer med dette område. Her kan I være i trygge hænder fra start til slut. Nogle bedemænd tilbyder at holde en tale, men ellers tilbyder bl.a. Humanistisk Samfund og Livsceremonier at sørge for den fulde planlægningen af begravelsesceremonien, inklusiv en personlig tale til afdøde.

Bedemænd i Hovedstaden

Sjælland og Lolland/Falster

Fyn

  • Farvel Jord, Cikorievej 23, 5220 Odense SØ tlf.: 66 11 11 36.
  • Unik Afsked, Ringstedgade 46, 4000 Roskilde – Tlf.: 3132 3633.

Jylland

Ateistisk Selskab ønsker at udvide denne liste løbende. Hvis du er bedemand eller ceremoniudbyder, der foretager trosfrie begravelser, så skriv til os på info@ateist.dk.

PS. Ateistisk Selskab fralægger sig ansvar for evt. tvister om ovennævnte bedemænd, men modtager gerne årsagen til utilfredsheden, på vores mail info@ateist.dk.

Vi går en gud videre

Postadresse

Ateistisk Selskab
Peter Bangs Vej 169, 1. mf
2500 Valby

Mail:
info@ateist.dk

© Alle rettigheder reserveret