Gudløs Tirsdag 29/11

Forside // Event // Gudløs Tirsdag 29/11

Gudløs Tirsdag 29/11

29. november
Bartof Station, Frederiksberg (lige ved Frederiksberg Metro)

Religion, klimakrisen og krigen i Ukraine

Denne aften nørder vi igennem to af tidens største udfordringer for menneskeheden: Klimakrisen og krigen i Ukraine. Og tænk sig bare: Begge udfordringer er blevet værre på grund af religion. Men det bliver ikke kun trist – thi der er jo kolde øl i hanerne og søde ateister i stolene at sludre med. 

Er religion grønt?
Flere og flere religiøse vil gerne markedsføre deres religion som ‘grøn’ – pave Frans er nok det kendteste eksempel. Men meget tyder på, at de dominerende religionsformer i dag har et medansvar for den globale klimakrise, biodiversitetskrise og mishandlingen af dyr på industrielle landbrug. F.eks. er det en selvfølgelig del af det meste kristendom og islam i verden, at mennesket er en ophøjet art, der skal herske over alle andre arter. Faktisk viser undersøgelser, at majoriteten af religiøse mennesker fortsat er ligeglade med klimaet og naturen, eller også har de en så lav prioritet i deres liv, at det ikke omsættes til en effektiv indsats. 

Det vil Jens-André Herbener fortælles os om. Han er cand.mag., mag.art. i religionshistorie og semitisk filologi. Han har været fast debattør af religion i Politiken og har senest kastet sig aktivt over klimakampen. 

Krigen i Ukraine – de kristne rødder

Krigen i Ukraine har dybe kristne rødder. De russiske politiske og religiøse lederes forståelse af Ukraine, byen Kiev og vesten er tæt forbundet med den russiske ortodokse kirke. Putin har sagt, at det stærkeste indenrigs- og underigspolitiske forsvar af Rusland er kirken og atomarsenalet. Et udsagn der står sin prøve i den nuværende krig.

I dette foredrag vil fokus være på disse kristne rødder til krigen, kirkernes reaktioner og ikke mindst den snoede historie om, hvordan Rusland gik fra fra statslig sovjet-ateisme til militant kristen nationalisme.

Foredrag af Emil Hilton Saggau, Ph.d., Lunds Universitet. Forsker med speciale i de moderne ortodokse kirker efter kommunismen i Østeuropa. Han er hovedforfatter til bogen ”moderne ortodokse kirker” (2021) og har arbejdet med sammenhængen mellem nationalisme og kristendom i Østeuropa.  

Del
Praktisk information
29. november
19:00

Bartof Station

Gratis
Vores visioner

Event oversigt

Vores vision er et samfund, hvor alle idéer er lige og udelukkende bliver bedømt på gode argumenter.Det er vigtigt for os, at vi i Danmark har et fællesskab for ateister, hvor vi kan debattere, lære og blive inspireret af hinanden.

Støt Ateistisk Selskab

Hjælp os med at få større frihed for religion

Testamente

Vi søger kontinuerligt støtte til at drive foreningen videre. I denne forbindelse er det muligt for alle bidragsydere at donere arv gennem oprettelse af testamenter. Den juridiske virksomhed Dokument 24 tilbyder alle vores bidragsydere at oprette gratis testamenter, når der doneres til Ateistisk Selskab. Oprettelsen af testamenter foregår online, og Dokument 24 hjælper gerne med at besvare spørgsmål på telefonen eller pr. mail. Det koster ikke noget at være i dialog med virksomheden.